Női Titkok blog

Párkapcsolatról, társkeresésről, önbecsülésről nőknek

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Álomnő vagy lábtörlő akarsz lenni a párkapcsolatodban?
Ha álomnő, akkor jelentkezz a díjmentes Álomlány Mini Tréningre!
Álomlány Mini Tréning jelentkezés - katt ide!


Halloween, mindenszentek, halottak napja

12. 10. 31. | életvitel | Varga Kata

Gonosz halloween tökOkt. 31. halloween

Nov. 1. mindenszentek

Nov. 2. halottak napja

 

Mi ez a halloween?

Hogy kerültek ide a halottak, a mindenszentek, és minden rémségek?

Honnan ered? Mi a története?

Miért alma és töklámpás?

Íme, a válaszok:

Halloween

A halloween név eredete:

Amikor a kereszténység menő lett (már nem az oroszlánokkal etették meg a keresztényeket), akkor az egyház kitalálta, hogy úgy tudná a legjobban elterjeszteni és elfogadtatni az emberekkel, ha a meglevő pogány ünnepekkor (helyett) keresztény ünnepek lennének.

Így lett a karácsony, Jézus születésnapja dec. 25-én – a földművelés istenének, Szaturnusznak az ünnepe/ fény ünnep helyett (idején).

Így lett a húsvét, Jézus keresztre feszítésének és feltámadásának ünnepe a tavaszi napéjegyenlőséget (márc. 21) követő holdtölte utáni hétvégén – a termékenység istennőjének, Ostarának az ünnepe helyett (idején).

No, és így lett a minden szentek (olyan szentek, üdvözültek emléknapja, akiknek nincs külön ünnepnapja) ünnepe nov. 1-jén – a kelta Samhain ünnepe, a római Ferália és Pomona ünnepe helyett (idején).

Minden szentek napja = All Hallow’s Day, az ezt megelőző éjszaka a mindenszentek éjszakája All Hallow’s Even (even=evening=este): innen a halloween név.

 

Ősi pogány ünnepek:

Halloween lelkek

Samhain (ejtsd: szaviny= nyár vége) ünnep: ősi kelta ünnep okt. 31. sötétedéstől nov. 1-jéig. Azt gondolták, hogy ezen az éjszakán vándorolnak az egy éven belül elhunytak a halottak birodalmába. Mivel attól féltek, hogy az elhunytak lelkei összezavarhatják az élők lelkeit, étel- és italáldozatokat hoztak, ennek megelőzésére. Ezen az éjen az emberfeletti lények és a halottak szabadon járkálhatnak az emberek között.

 

Újév, a tél kezdődik ettől a naptól.

A mezőgazdasági munkák után a pihenés napja, örömünnep. Házról házra jártak ünnepelni, vendégségbe. Kántáltak, hogy elűzzék az ártó szellemeket, ezért finom falatokat kaptak fizetségül a háziaktól. Azért öltöztek maskarákba, hogy elijesszék a gonosz lényeket.

Az ünnep jelképei az alma és a töklámpás.

Miért alma? Egyrészt praktikus okokból, mert a meggy és a barack nem most érik (nem áll el). Másrészt, mert ez az ünnep keveredik a római Pomona ünneppel (gyümölcsök ünnepe, szimbóluma az alma).

Halloween töklámpásMiért töklámpás? Egy részeges fickó, Jack, rászedte az ördögöt, és kicsikarta az ígéretet, hogy nem kerül a pokolba. Életmódja miatt azonban a mennybe sem juthatott. Ekkor az ördög adott neki egy izzó széndarabot, amit egy kivájt marharépába tett lámpásnak. Jack a lámpa fényénél keresi a nyughelyét. A töklámpás mutatósabb a marharépánál, ezért erre cserélték később.

 

Más történet szerint ezen az éjen nem szabad hosszú útra indulni, csak olyan messzire, hogy a töklámpás kitartson. A lámpás véd az ártó szellemekkel szemben, és utat mutat az elhunyt hozzátartozók szellemeinek.

Ferália: ókori római ünnep, a holtak tiszteletének napja. Ekkor az elhunyt hozzátartozóik sírjain ételáldozatot mutattak be.

 

Halloween ma:

Halloween jelmezes gyerekHála Hollywoodnak, halloween ünnepéről az egész világon hallottunk. Észak-Amerikában nagy ünnep, több napon-héten át folynak az előkészületek. Az iskolában és munkahelyeken maskarába öltöznek, este halloween partikat tartanak. A gyerekek csoportosan házról házra járkálnak, bekopognak, és azt kiáltják: „Trick or treat”. Szabadon fordítva annyit tesz, hogy vendégség/ élvezet (treat), vagy nemulass (trick). (Adsz vagy kapsz?) A háziak azt választják, hogy „treat”, és édességgel jutalmazzák őket. Bár nem szokás, de választható a “trick” is, ekkor a gyerekek WC papír gurigával vagy tojással megdobálják a ház falát.

 

Nálunk nincs a halloweennek nagy hagyománya, helyenként tartanak partikat. Jó apropó a szürke hétköznapok közé becsempészni valami érdekeset.

 

Halloween sütiA halloween, bár a neve szerint a mindenszentek előestéje, az ősi pogány ünnep napja (estéje).

 

Mindenszentek: azoknak az üdvözülteknek (szenteknek) az ünnepe, akiknek nincs külön emléknapjuk a naptárban. Először a vértanúk ünnepe volt (380-tól), majd 741-tól minden szent ünnepe.

 

Halottak napja: elhunyt szeretteinkre emlékezünk.

Eredete: a katolikus egyház szerint a kisebb bűnökért a lélek a purgatóriumban bűnhődik. Üdvözülését meggyorsíthatja, ha az élők könyörögnek érte.

998-től egyházi ünnep, előtte a ferália ókori pogány ünnepen emlékeztek az elhunytakra.

Halottak napja temető

VN:F [1.9.22_1171]
Tetszés index: 9.2/10 (33 szavazat)

Hozzászólások

avatar

Hozzászóló: Kovács Mónika
Hozzászólás ideje: 2012/10/31 14:21

Jó ezt így a lényeget kiemelve olvasni, mert mint, ahogy én is, szerintem sokan mások is fogalomzavarban szenvedtek, sőt néha a mi, mikor van-nal is zavarban vannak/voltak :) köszönöm a felvilágosítást! magamtól nem kerestem volna rá,de egyszerűen összeszedve tetszik! :)

VA:F [1.9.22_1171]
Tetszés index: 10.0/ 10 (5 szavazat)
avatar

Hozzászóló: Molnár Jólia
Hozzászólás ideje: 2012/10/31 23:47

Köszönöm a tájékoztatást és a jókívánságokat. Neked is jó hétvégét kívánok. Júlia

VA:F [1.9.22_1171]
Tetszés index: 10.0/ 10 (1 szavazat)
avatar

Hozzászóló: vikica7
Hozzászólás ideje: 2012/11/01 19:21

Köszönöm szépen! Én is azon lusták közé tartozok, akik nem néztek eddig ennek utána. Jó ilyeneket olvasgatni.:)

VA:F [1.9.22_1171]
Tetszés index: 10.0/ 10 (2 szavazat)
avatar

Hozzászóló: Erzsébet
Hozzászólás ideje: 2012/11/01 22:03

Köszönöm az érdekes felvilágositást és Neked is kellemes hétvégét kívánok.

VA:F [1.9.22_1171]
Tetszés index: 0.0/ 10 (0 szavazat)
avatar

Hozzászóló: táborszky Gabriella
Hozzászólás ideje: 2012/11/02 07:53

Köszönöm! Minden olyan tudást amit kapok,+.ba ,Köszönöm-úgy ezt is!Bár nekem a halotak napja nem hoz megkönnyebülést-SŐT! Legyen szép,és tartalmas hét véged!:D :D :D

VA:F [1.9.22_1171]
Tetszés index: 0.0/ 10 (0 szavazat)
avatar

Hozzászóló: Kata
Hozzászólás ideje: 2012/11/02 22:00

Tehát összefoglalva: töklámpást gyújtunk 31-én este, hogy elriasszuk a szellemeket, 1-én megünnepeljük az Szenteket,eszünk-iszunk-mulatunk, 2-án kimegyünk a temetőbe és kajapartit csapunk a sírokon Ferália szerint szeretteink tiszteletére, felelevenítve emléküket és a velük kapcsolatos jó sztorikat… mennyivel élvezetesebb lenne ez, mint szomorkodni az elhúnytak miatt és csöndben imátkozni. Tiszta depi! Pont akkor, amikor amúgy is sötétre, borongósra fordul az idő.
Mikor gyermekkorunkban hazamentünk a temetőből, először édességet kaptunk, mert jól viselkedtünk a temetőben, aztán Apám vicces történeteket mesélt a rég elhúnyt rokonokról.
Apám már rég meghalt (1984), az életfilozófiái közül az egyik az volt , hogy a “szeretteink a lelkünkben addig élnek, amíg emlékezünk rájuk”, a másik, hogy “csak a szépre amlékezem”, tehát a “halottról vagy jót, vagy semmit” jegyében halottak napján fel kell eleveníteni a vicces emlékeket az elhúnytakról és akkor azok lemosolyognak ránk a túlvilágról!
Remélem, Apám sokat mosolyog, mert vicces ember volt, van mire emlékezni… :-) ))

VA:F [1.9.22_1171]
Tetszés index: 5.5/ 10 (2 szavazat)
avatar

Hozzászóló: 56
Hozzászólás ideje: 2012/11/03 02:22

Érdekes volt ez a kis ismertető.

Na, most lehet, hogy lesz aki egy besavanyodott nyanyának fog tartani, de
én nem szeretem ezt az ünnepi képzavart.
Szeretem a temetőben a sok mécsest. Igazán nekünk van szükségünk arra, hogy megemlékezzünk azokről akik hiányoznak és nem jönnek vissza. Jó és vígasztaló ilyenkor, amikor az ősz télbe fordul tömegesen kimenni arra a helyre ahol megtalálni véljül őket.
Idáig oké. Akár ezen a napon, akár máskor.
Valójában bennünk élnek, mi látjuk az emlékekben őket, és nem ők minket.
De nem szeretem a temetőben sem a giccset, sem a képmutatást.

A megemlékezés minket vígasztal, nemesít, a gyertyák fénye ránk vet jó fényt. A gyász múlik a könnyekkel, és mintát adunk a következő generációnak. Tehát ez egy csőndes, befelé forduló ünnep legyen, vagy inkább semmilyen, ha valaki erre képtelen.
A Halloveen számomra izléstelen. Én nem játszanék ezzel a témával, a kegyeletsértés hatátát súrolja. Nem játszadoznék szellmekkel sem. Tudom, hogy éppen a félelem elűzése céljából teszik. Én ettől inkább megkímélném a gyerekeket. Nem mindent kéne behozni Amerikából, csak a jót.

Remélem nem bántottam meg senkit, de ez a határozott véleményem. Hadd maradjak ki bizonyos áramlatokból!

VA:F [1.9.22_1171]
Tetszés index: 7.3/ 10 (4 szavazat)
avatar

Hozzászóló: Viki
Hozzászólás ideje: 2012/11/08 06:54

Nagyon jó a leírás, csak annyi észrevételem van, hogy én az USA-ban élek és itt az alma egyáltalán nem tartozik az ünnepi eszközökhöz. Tökbe válynak különböző arcokat/figurákat.

VA:F [1.9.22_1171]
Tetszés index: 0.0/ 10 (0 szavazat)
avatar

Hozzászóló: Sugár Ági
Hozzászólás ideje: 2012/11/12 16:57

Köszönöm a tájékoztatást és mindenkinek a legjobakat kívánom.

VA:F [1.9.22_1171]
Tetszés index: 0.0/ 10 (0 szavazat)
avatar

Hozzászóló: Julcsi
Hozzászólás ideje: 2016/12/02 13:48

Én egyetértek Katával. Az, hogy Amerikából jött “baromság”, számomra még nem ok, hogy utáljam. Kit érdekel, honnan származik? Az a fő, hogy minél több ünnep legyen az egyhangú hétköznapok között. Mondjuk, nem hiszem, hogy elküldeném a gyerekeimet csokit kunyerálni, de a beöltözős Halloween partikat meg a lakásdekorálást jó ötletnek tartom. Szerintem nagyon hangulatos tud lenni. Aztán a Halottak napja persze szóljon a csendes elmélyülésről, megemlékezésről, annak megint más hangulata van.
Hasonlóképpen vélekedek a Valentin napról is. Semmi sem kötelező, örülök, ha kapok valamit, de nem várom el. Viszont a lakást szívesen feldíszítem, mert hangulatos.

VA:F [1.9.22_1171]
Tetszés index: 0.0/ 10 (0 szavazat)

Mi a véleményed?


A Női Titkok blog szövegei és képei szerzői jogvédelem alá esnek. Másolni, idézni, felhasználni kizárólag az oldalra mutató működő link és a forrás feltüntetésével engedélyezett. Ettől eltérni csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges. Minden egyéb felhasználás esetén a felhasználó hallgatólagos beleegyezését adja, hogy jogosultak vagyunk napi 29.000 Ft+áfa használati díjat kiszámlázni oldalanként.